Posted on

A háború ma tévéshow

A távolság hozza létre az irracionalizmust.

Egy barbárnak nevezett korban az egyik ember összecsapott egy másik emberrel, hallotta a nyögéseit, hallotta az ordítását, érezte a verejték és a félelem szagát, érezte a vért az arcán, látta a szemében, ahogyan a meggyötört testet elhagyja a lélek.

Egy kifinomultnak mondott korban a parancsokat bunkerek mélyén adják ki, fényűző környezetben, teljes védelemben, és gombok nyomkodásával hajtják azt végre.

Az íj volt az első fegyver, ami irracionalitást vitt a háborúba. Az íj lehetővé tette az ölést olyan távolságból, ahonnan már nem látni a sebet, nem érezni a szagokat, nem észlelni a halált.

A háború ma tévéshow. Képernyőkön zajlik, számok peregnek, fények villódznak, a parancsokat kiadó személy valósága pedig kimerül abban, hogy mit egyen ebédre. A szenvedés, a halál, a vér, a sebek, a szagok, minden nagyon messzire került, olyan messzire, hogy az egész a képzelet birodalmába zuhant. Ilyen körülmények között nem lehet felelős vagy ésszerű döntéseket hozni, mert ahhoz kapcsolatban kellene állni a valósággal.

A ma háborúja csak az áldozatok számára valóságos, mindenki más számára merő képzelgés.

***

Még nincs feliratkozva a Titkos Társaságba? Ide kattintva megteheti. Éljen a lehetőséggel! Kapjon hasonló írásokat rendszeresen.